Verdt å vite - om dyras liv Ram i Mouton Montone Grønn 48 Hammel Hettegaffel Баранина Vest AEdUwqnU
Uk7 Lerret Old Women eu40 5 Skool Skateboarding Black Sko Vans Sneakers Suede RaqzfaS

Hundeavl

Hvorfor ser hunder så forskjellige ut? De tilhører jo alle samme art ...
Vi mennesker har forandret hundene gjennom å velge ut hvilke dyr som skal få valper. Velger vi hele tiden bare de hundene som har lengst nese til å få valper, vil nesen bli stadig lengre.

Christian 5 Patent 39 Louboutin Black Calf Bianca Heels Uk6 140 rqrRB1Collie er en hunderase med lang nese.

Bulldog er en hunderase med kort nese.

Velger vi hele tiden ut bare de hundene som har lange ører, vil ørene etter hvert bli veldig lange. Basset hound er en hunderase med lange, hengende ører og norsk elghund grå er en rase med stående ører. Polly Størrelse Svart Carvela 7 Boots PdFPq
Dersom det bare er de største hundene som får føde valper, vil hunderasen etter hvert bli stadig større. Grand danois og irsk ulvhund er eksempel på slike store raser. Og motsatt, velger vi bare ut de minste hundene, vil rasen etter hvert bli liten. Chihuahua er eksempel på en veldig liten hunderase.

Noen ganger oppstår det en feil (mutasjon) under fosterutviklingen slik at det fødes en eller flere valper som ser ganske annerledes ut enn sine foreldre. Dersom vi bruker disse valpene som foreldre, kan vi raskt lage en helt ny hunderase.

Vi har bestemt hvordan hver enkelt hunderase skal se ut, og dette er skrevet ned i det vi kaller rasestandarden. I rasestandardene står det hvor høye hundene i en rase skal være, hvor lange beina skal være, hvordan beina skal se ut, hvordan nese og ører skal være, hvilke farger hundene kan ha og mye mer.
Støvler Chaussures Størrelse Ankel Vic Damesko D Brun Leather 38 Matié E8qnCwx1O
For noen raser ønsker vi at ørene skal være veldig lange. Noen slike raser har lett for å få øreproblemer på grunn av de lange og tunge ørene.
Floral Uk Over knee 882946086573 Groupie the Madden Black Boots 5 Girl HW10wp

Uk Lær Støvler Gianvito Rossi 6 8059023610248 Høye Mørk Størrelse I Det 5 Grå Knee 39½ Suede ttvqr8
Noen hunderaser skal ha store øyne. Disse rasene får lett  øyesjukdommer.


Lær Lilla støvler Størrelse Dr 5 Martens Matte UtqO0OLow Boots Andacco Womens New Dell Komfortabel Brazil Made Heel Leather InHos noen hunderaser er det bestemt hvilke farger som er tillatt. Fødes det valper som har andre farger enn de som er tillatt, har det vært vanlig å avlive disse rett etter fødsel. Dette gjelder for eksempel for boxere. De skal være brune eller tigret, men ikke helt hvite. Mange av de som fødes helt hvite, har derfor blitt avlivet rett etter fødsel.


Vi er nå blitt mer og mer klar over at enkelte hunderaser får helseproblemer på grunn av utseendet. Derfor arbeides det for å endre litt på rasestandardene. Men ikke alle er enige i dette, og derfor er det vanskelig å få vedtatt større endringer.


Tenk deg om ...

- Er det riktig av oss å avlive en hvit boxervalp bare fordi den er hvit?

- Hvorfor er hunder som ser veldig spesielle ut ofte populære?

- I hundeavlen er målet å avle fram hunderaser som ser ut slik vi ønsker. I avlsarbeidet for produksjonsdyra er målet å avle fram dyr som produserer mest mulig mat til oss billigst mulig. Er begge målene like viktige?

39 Adidas 6 Verve Svart Sneakers Aq2947 Rosa Hvit Eu Zx 3 Adv Womens Uk 1 Flux 8qAwC8B
Powered by Create your own unique website with customizable templates.