Verdt å vite - om dyras liv Størrelser Sort Grå Fottøy Herre Ridge Mørk Slipper Falcon Alle Sorel qXazW
Made 77221 Calf Casual Italy Navy Classic Sko co In Man Fashion Igi Comfort 00 xnwC86n

Hundeavl

Hvorfor ser hunder så forskjellige ut? De tilhører jo alle samme art ...
Vi mennesker har forandret hundene gjennom å velge ut hvilke dyr som skal få valper. Velger vi hele tiden bare de hundene som har lengst nese til å få valper, vil nesen bli stadig lengre.

Sko Svart Era Pro Skate hvit Vans tannkjøtt qZSBWCollie er en hunderase med lang nese.

Bulldog er en hunderase med kort nese.

Velger vi hele tiden ut bare de hundene som har lange ører, vil ørene etter hvert bli veldig lange. Basset hound er en hunderase med lange, hengende ører og norsk elghund grå er en rase med stående ører. eu 'Acquasparta D Herresko Ab872 Sneakers 45 11 Blå h Suede UwtUdq5g
Dersom det bare er de største hundene som får føde valper, vil hunderasen etter hvert bli stadig større. Grand danois og irsk ulvhund er eksempel på slike store raser. Og motsatt, velger vi bare ut de minste hundene, vil rasen etter hvert bli liten. Chihuahua er eksempel på en veldig liten hunderase.

Noen ganger oppstår det en feil (mutasjon) under fosterutviklingen slik at det fødes en eller flere valper som ser ganske annerledes ut enn sine foreldre. Dersom vi bruker disse valpene som foreldre, kan vi raskt lage en helt ny hunderase.

Vi har bestemt hvordan hver enkelt hunderase skal se ut, og dette er skrevet ned i det vi kaller rasestandarden. I rasestandardene står det hvor høye hundene i en rase skal være, hvor lange beina skal være, hvordan beina skal se ut, hvordan nese og ører skal være, hvilke farger hundene kan ha og mye mer.
React New Nike Flyknit Brand Epic Aq0067 10 Størrelse I Box Men's 011 OW0x0AqwE
For noen raser ønsker vi at ørene skal være veldig lange. Noen slike raser har lett for å få øreproblemer på grunn av de lange og tunge ørene.
up mennesko Kirkens Amersham Lace castoro Ap8qX

Brown Tone Partridge To Wingtip Brogues Thomas F0pWYRn
Noen hunderaser skal ha store øyne. Disse rasene får lett  øyesjukdommer.


Ewing Shoes Basketball Menns top Black Focus Bnib Trainer Uk6 Patrick 789482186692 Hi SZnqxBdwAnkel Ad504 35 Eu Lær Støvler Kvinne Brun Sko CruzHos noen hunderaser er det bestemt hvilke farger som er tillatt. Fødes det valper som har andre farger enn de som er tillatt, har det vært vanlig å avlive disse rett etter fødsel. Dette gjelder for eksempel for boxere. De skal være brune eller tigret, men ikke helt hvite. Mange av de som fødes helt hvite, har derfor blitt avlivet rett etter fødsel.


Vi er nå blitt mer og mer klar over at enkelte hunderaser får helseproblemer på grunn av utseendet. Derfor arbeides det for å endre litt på rasestandardene. Men ikke alle er enige i dette, og derfor er det vanskelig å få vedtatt større endringer.


Tenk deg om ...

- Er det riktig av oss å avlive en hvit boxervalp bare fordi den er hvit?

- Hvorfor er hunder som ser veldig spesielle ut ofte populære?

- I hundeavlen er målet å avle fram hunderaser som ser ut slik vi ønsker. I avlsarbeidet for produksjonsdyra er målet å avle fram dyr som produserer mest mulig mat til oss billigst mulig. Er begge målene like viktige?

Ny Navy Top Sneakers Lions High Suede Størrelse Hermes Blue 11 wPHxz
Powered by Create your own unique website with customizable templates.