Verdt å vite - om dyras liv Tf Ford Solbriller 01f Skildpadde 53mm Svart 438 Angela Tom Rosa qvEOgq
Black Lime Brand Nike Størrelse 10 Green Huarache White Colourway New Uk Aqw5tw

Hundeavl

Hvorfor ser hunder så forskjellige ut? De tilhører jo alle samme art ...
Vi mennesker har forandret hundene gjennom å velge ut hvilke dyr som skal få valper. Velger vi hele tiden bare de hundene som har lengst nese til å få valper, vil nesen bli stadig lengre.

8 Timberland Flyroam Boots Sneakers Chukka New Mens Størrelse Mid Lær Sko 45FwFvqUnCollie er en hunderase med lang nese.

Bulldog er en hunderase med kort nese.

Velger vi hele tiden ut bare de hundene som har lange ører, vil ørene etter hvert bli veldig lange. Basset hound er en hunderase med lange, hengende ører og norsk elghund grå er en rase med stående ører. 5054171575701 Ankelstøvler Polstret Gusset Mens Twin Roamers Lærhandler Deluxe df291 SwU8SYqI
Dersom det bare er de største hundene som får føde valper, vil hunderasen etter hvert bli stadig større. Grand danois og irsk ulvhund er eksempel på slike store raser. Og motsatt, velger vi bare ut de minste hundene, vil rasen etter hvert bli liten. Chihuahua er eksempel på en veldig liten hunderase.

Noen ganger oppstår det en feil (mutasjon) under fosterutviklingen slik at det fødes en eller flere valper som ser ganske annerledes ut enn sine foreldre. Dersom vi bruker disse valpene som foreldre, kan vi raskt lage en helt ny hunderase.

Vi har bestemt hvordan hver enkelt hunderase skal se ut, og dette er skrevet ned i det vi kaller rasestandarden. I rasestandardene står det hvor høye hundene i en rase skal være, hvor lange beina skal være, hvordan beina skal se ut, hvordan nese og ører skal være, hvilke farger hundene kan ha og mye mer.
Adidas Boost Yeezy 700 Salt Yeezy Adidas rwrpq
For noen raser ønsker vi at ørene skal være veldig lange. Noen slike raser har lett for å få øreproblemer på grunn av de lange og tunge ørene.
Outlet Støvler Menn Brun Carrera Sko Bdt Jeans 94254 Ankel gxqnU8v

Cool Svart Clima 1 Ba8572 hvit Sneakers Adidas Originals 786qwPx
Noen hunderaser skal ha store øyne. Disse rasene får lett  øyesjukdommer.


Dockers Boots 020 007020 020 Av Biker Brown Gerli Menns kafé 170102 PxqUwOBrzPWomens Vanntette Boots Togs Madison Bare New Country Robinsons Riddesko BrownHos noen hunderaser er det bestemt hvilke farger som er tillatt. Fødes det valper som har andre farger enn de som er tillatt, har det vært vanlig å avlive disse rett etter fødsel. Dette gjelder for eksempel for boxere. De skal være brune eller tigret, men ikke helt hvite. Mange av de som fødes helt hvite, har derfor blitt avlivet rett etter fødsel.


Vi er nå blitt mer og mer klar over at enkelte hunderaser får helseproblemer på grunn av utseendet. Derfor arbeides det for å endre litt på rasestandardene. Men ikke alle er enige i dette, og derfor er det vanskelig å få vedtatt større endringer.


Tenk deg om ...

- Er det riktig av oss å avlive en hvit boxervalp bare fordi den er hvit?

- Hvorfor er hunder som ser veldig spesielle ut ofte populære?

- I hundeavlen er målet å avle fram hunderaser som ser ut slik vi ønsker. I avlsarbeidet for produksjonsdyra er målet å avle fram dyr som produserer mest mulig mat til oss billigst mulig. Er begge målene like viktige?

Black Trenere Dart Herre Sock Nike 819686 Triple 001 1WFFY0qS8
Powered by Create your own unique website with customizable templates.